Een roerend mooi verhaal over het overwinnen van je uitdagingen

Jezelf overstijgen? Denk aan jouw acties. Niet aan de verhalen.

Een roerend mooi verhaal over het overwinnen van je uitdagingen. Sportmetaforen slaan wel eens plat, maar Paralympische sprinter Marlou van Rhijn (de “Blade Babe” die goud won in Londen 2012) komt in deze special van de NOS met een wijsheid om te onthouden:

"Mijn coach heeft mij geleerd dat je voor de start vooral bezig moet zijn met acties, niet met verhalen. Bij verhalen denk je aan winnen of verliezen, en wat er dan gaat gebeuren of niet, en dat zorgt voor zenuwen. Als ik bezig ben met acties is het meer met, hoe ga ik in mijn blok zitten? Snel reageren op het startschot. Welke pas zet ik als eerste? Hoe snel komen de tweede en de derde? Gewoon praktisch bezig zijn met de dingen die ik moet doen, en waarvan ik zeker weet dat ík ze in de hand heb. Winnen of verliezen hoort daar niet bij. Er zijn namelijk nog zeven meiden die dat ook willen. Ik bepaal hoe hard ik loop, en het resultaat zie ik wel bij de finish."

Acties of niet, Marlou's eigen verhaal is de moeite waard voor iedereen die toe is aan ontwikkeling. En het laat zien welke rol een goede coach daarin kan spelen. Scroll er hier doorheen:

https://scroll.lab.nos.nl/marlou-van-rhijn#3154

Wat zijn jouw acties?